O echipă de cercetători israelieni a anunţat sâmbătă că în urma realizării unui studiu a descoperit că schema de imunizare bazată pe trei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech a oferit o protecţie semnificativă împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Descoperirile au fost similare cu concluziile prezentate de Pfizer şi BioNTech la începutul acestei săptămâni, considerate un prim semnal că doza de rapel (booster) ar putea să joace un rol cheie în ceea ce priveşte protecţia împotriva riscului de infectare cu noua variantă Omicron, conform Reuters.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel, a comparat probe sangvine prelevate de 20 de persoane care au primit două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu cele recoltate de la acelaşi număr de persoane care au primit doze booster acum o lună.
„Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nicio capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au unele (capacităţi de neutralizare) împotriva variantei Delta”, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Sheba Medical Center.
„Vestea bună este că odată cu doza booster protecţia împotriva Omicron creşte de aproximativ o sută de ori. Este o protecţie semnificativă a dozei de booster. Ea este mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a adăugat ea.
Echipa israeliană a afirmat că studiul lor a fost realizat în condiţii reale şi au folosit virusul real, în timp ce companiile au utilizat un pseudovirus, care a fost modificat prin inginerie genetică pentru a conţine mutaţiile caracteristice ale variantei Omicron.
Studiul israelian vine după ce o cercetare medicală din Africa de Sud a descoperit că varianta Omicron poate să evite parţial protecţia furnizată de două doze de vaccin anti-COVID-19.
Citeste mai mult: adev.ro/r403pw